Quantcast
Channel: Noora & Noora
Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Raskaus ja matkustaminen: kuusi vinkkiä

$
0
0

Noora H.

Juttelin viikonloppuna kaverini kanssa siitä, kuinka raskausaikana pakkomielteisesti googlaa kaikenlaista  ja lukee jokaisen raskausblogin, jonka netin syövereistä löytää. Lapsen synnyttyä se kuulemma jää kokonaan. Aina googlaus ei ole fiksua, nimimerkillä aika monta huolta sillä itselleen aiheuttanut, mutta olen myös saanut vertaistukea bloggaajakollegoiden postauksista. Erityisesti olen tykännyt lukea Salamatkustaja– ja Juliaihminen-blogien raskausviikkopostauksia.

Jokaisen raskausviikon alussa luen alkavasta viikosta Lapsennimi-sivustolta, Vau.fi:sta ja Kaksplussan sivuilta, sitten googlaan Satun ja Julian kuulumiset samoilta viikoilta. Ai miten niin tiedonjanoinen?

Ajattelin kirjoittaa hieman raskaana matkustamisesta, jos siellä on joku, joka näitä pohtii tai eksyy myöhemmin Googlen kautta postaukseen. Osa asioista saattaa olla itsestäänselvyyksiä, mutta itse olen tykännyt lukea niitäkin. Pakollisena disclaimerina vielä mainittakoon, että jokainen kokee tietysti raskauden erilaisena ja ruokaohjeiden noudatuksestakin ollaan montaa mieltä, mutta nämä toimivat minulle. Poimi siis itsellesi tarpeelliset ja jätä turhat huomioimatta.

Ensimmäinen matka jännitti aivan älyttömästi, vaikka kyseessä oli eurooppalainen turistikohde eikä kehitysmaa toisella puolella maailmaa.

Kesälomalla Kreikassa raskaus oli vielä melko alussa eikä näkynyt ollenkaan, mutta tuntui senkin edestä. Kärsin aamupahoinvoinnista ja sen lisäksi järkyttävästä matkapahoinvoinnista. Samalla kaikki oli uutta ja ihmeellistä, ja etsin internetistä kaiken tiedon mitä käsiini sain. Välillä myös mietin, uskallanko lähteä lainkaan reissuun. Onneksi äitini patisti minut matkaan, sillä lomalla sain vähän muuta ajateltavaa. On muuten hassu sattuma, että myös äitini matkusti Kreikan saaristossa hieman sen jälkeen, kun oli kuullut odottavansa minua. Ja oksenteli ihan samalla tavalla kaikki laivamatkat.

Kreikan reissun lisäksi on ollut muutamia pienempiä reissuja, marraskuussa vauvalle tulee jo neljäs kerta Tukholmassa.

1. Selvitä matkavakuutus ja lentoyhtiön säännöt
Tämä on kaikista tärkein asia. Minulle oli yllätys, että oma vakuutukseni ei kattanut vauvan matkustamista, vaikka ystävälläni vauva kuului äidin vakuutukseen. Tässä asiassa on siis isoja eroja vakuutusyhtiöiden käytännöissä. Hankimme vauvalle oman jatkuvan matkavakuutuksen, kun kahdentoista viikon kriittinen raja oli ylitetty. Myös lentoyhtiöillä on vaihtelevia käytäntöjä raskausviikkojen ja lääkärintodistusten suhteen. Kannattaa siis tarkistaa lentoyhtiön rajoitukset etukäteen. Ja muista pakata tukisukat, jos sinulla on tiedossasi yhtään pidempi lentomatka.

Tärkein vinkki on kuitenkin, että älä lähde, jos sinua kovasti huolestuttaa tai epäilyttää. Lomasta ei voi nauttia, jos jatkuvasti takaraivossa kolkuttaa tunne, että jotain on olla vialla. Sitä ehtii sitten myöhemminkin.

2. Huomioi reissuja varatessa raskaudenaikaiset tutkimukset
Jos haluat osallistua sikiöseulontoihin, niin kannattaa huomioida, että niitä tehdään vain tietyillä viikoilla. Me halusimme osallistua tutkimuksiin, joten jouduimme ostamaan uudet paluulennot, jotta ehdimme ajoissa takaisin Suomeen. Näistä kannattaa kysellä lisää neuvolasta.

3. Googlaa ruokarajoitteet kohdekielellä
Jos olet yhtä hysteerinen kuin minä, luet ensimmäiset viikot neuvolan ruokarajoitelistaa päivittäin. Ehkä jopa tunneittain. Ihan sama, vaikka lapsensa kymmenen vuotta sitten saaneet kertovat, että ohjeet ovat tiukentuneet hurjasti, ja oma järkikin yrittää huudella, että rajoituksissa on myös paljon eroja eri maiden välillä. Omalla kohdallani totesin, että listaa on parempi noudattaa, sillä satunnaisista poikkeuksista ja vahinkosyömisistä tulee niin huono omatunto, että tottelemalla listaa sitä pääsee paljon helpommalla.

Googlasin ennen Kreikan reissua, miten pastöroitu kirjoitetaan kreikaksi ja otin siitä screenshotin, jota esittelin kaikille tarjoilijoille. No melkein kaikkihan oli pastoröitua. Jos oikein stressaat, niin korvaa reissussa maitotuotteet sorbeteilla ja jätä hampurilaiset syömättä. Olen raskauden aikana tilannut aika monta hampurilaista ja ehkä kahdessa on ollut täysin kypsä pihvi, vaikka olen sitä erikseen pyytänyt.

4. Kerro tarjoilijoille ettet ole nirso vaan raskaana
Kerroin jokaiselle tarjoilijalle, että meille on tulossa vauva, siksi olen niin hysteerinen ruokatilausteni kanssa. Saatoin nimittäin kerran tai kaksi myös kysyä, että onhan salaatti varmasti pesty… Sen jälkeen kyllä hävetti itseänikin.

Kun kerroin raskaudesta, ihmiset ymmärsivät utelujani heti paljon paremmin ja rupesivat suorastaan huolehtiviksi. Minulla on myös ollut mielenkiintoisia keskusteluja eri maiden raskauden aikaisista ruokaohjeistuksista. Ja tänä aikana olen nähnyt useamman vauvakuvan, erityisesti miespuoleiset tarjoilijat esittelevät mielellään omien tai sukulaisten lasten kuvia.

5. Ota rantalomille oma kuorimaveitsi mukaan
Panikointilinjalla jatketaan, mutta ota oma kuorimaveitsi mukaan reissuun. Vihannekset ja hedelmät suositellaan kuorittavaksi ja kesälomareissulla yritin tätä noudattaa. Vaikka kyllä kai mullan olisi paljaalla silmällä erottanut.

Syy siihen, miksi olen vauhkonnut vihannesten pesusta ja kuorinut hedelmät, on toksoplasma. Se on meillä Suomessa melko harvinainen, mutta Etelä- ja Keski-Euroopassa yleinen. Kannattaa vähän selvittää, mistä on kyse, jos tiedossa on matkoja tuolle suunnalle.

6. Osta isommat bikinit tai äitiysvaatteita
Vaikka raskaus olisi aivan alussa, niin rantalomalle kannattaa ostaa suosiolla isommat bikinit. Alkuraskauden turvotuksessa kaikki vanhat bikinit kiristivät ja ajatuskin rannalla tepastelusta ahdisti. Kokoa isommat uikkarit olivat helppo ja halpa ratkaisu ahdistukseen.

Ostin myös äitiysfarkut melko aikaisessa vaiheessa. Ennen vauvavatsaa tulivat nimittäin jenkkikset ja vanhoja housuja ei enää saanut kiinni. Kumpparikikkaa en kokenut kovin käteväksi, housuilla oli tapana valua kyykistellessä.

Lomalla on hauskempaa kun tuntee olonsa mukavaksi, vaikka olo ei muuten olisikaan hehkeä pahoinvoinnista ja turvotuksesta johtuen.

Kuvituksena kiellettyjä herkkuja, omalla kuorimaveitsellä kuorittuja aamiaishedelmiä ja turvotuksen peittäneitä tunikoita. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Trending Articles