Quantcast
Channel: Noora & Noora
Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Money, money, money. Mutta mitenkäs vanhempainvapaalla?

$
0
0

Noora H. 

Kuvitus ei liity postaukseen. Paitsi nyt siltä osin, että raha-asioiden lisäksi myös kotihommat hoidetaan tasapuolisesti.

Vähän naurattaa kirjoittaa rahasta heti kirppispostauksen jälkeen. Saan kohta todellisen saiturin maineen. En silti malta olla osallistumatta keskusteluun, joka on somessa herännyt eilisen Maria Hintikka Liven jälkeen. Kannan siis korteni kekoon ja kerron, miten meillä talousasiat hoidetaan vanhempainvapaan aikana. Tätä joku lukija toivoikin, eli toteutetaan samalla myös toivepostaus.

Olen siitä onnekkaassa asemassa, että parisuhteessamme raha-asioiden tasapuolinen jakaminen oli molemmille itsestäänselvyys. Mieheni oli tässä jopa tarkempi kuin minä. Hän huomioi muun muassa palkasta menevän lounasedun laskelmissa. Olisi kuulemma epäreilua, jos toinen söisi töissä ravintolalounaita ja toinen lounastaisi “humputtelurahoista” tai söisi kotona kaurapuuroa. Melko reilua sanoisin.

Vietimmekin siis yhden illan excelin parissa ja mietimme, miten lapsen saaminen vaikuttaa tuloihin ja menoihin. Meillä on ollut tähän asti omat tilit yhteisiä ruoka- ja vauvatilejä lukuun ottamatta. Kumpikin on maksanut yhteisistä menoista oman osuutensa, ja tämä osuus on suhteutettu tuloihin. Olemme myös tasapuolisesti osallistuneet molempia koskeviin säästöprojekteihin. Vauvahankinnat on esimerkiksi hoidettu vauvatililtä, jonne säästämme joka kuukausi.

Taloudenpitomme saattaa kuulostaa kylmältä ja kovalta, mutta ei huolta, kyllä tähän yllätyksiäkin mahtuu. Ostamme toisillemme lahjoja ja tarjoamme leffa- sekä ravintolailtoja yllätyksenä ja kiitoksena. Eikä näissä tietenkään lasketa, kumpi on tarjonnut enemmän tai ostanut kalliimpia lahjoja.

Vanhempainvapaa aiheuttaa jonkin verran muutoksia raha-asioihin. Tässä meidän käsityksemme tasapuolisesta taloudenpidosta vanhempainvapaan aikana:

  • Vanhempainvapaan ajan kaikki tulot (blogitulot, miehen palkka, bonarit yms.) ohjataan yhdelle tilille, josta sitten maksetaan laskut ja vastikkeet, molempien asuntolainat sekä siirretään tietty summa ruoka- ja vauvatileille.
  • Vauva- ja ruokatileille on molemmilla käyttöoikeus ja kortti. Minusta olisi hassua, jos se olisi vain naisella tai miehellä. Tällaisestakin mallista joku eilen somessa kertoi. Me käymme molemmat kaupassa ja teemme hankintoja vauvalle. Yhdessä ja erikseen.
  • Molemmat saavat jäljelle jäävistä rahoista saman verran käyttörahaa. Käyttörahoista maksetaan lounaat, harrastukset, omat vaatteet ja muut henkilökohtaiset kulut.
  • Kummallakin on myös jatkossa omat tilit, joille käyttörahat siirretään. Omaan tiliin tottuneelle olisi outoa, jos toinen näkisi joka senttiä myöten, mihin rahoja käytetään. Vaikkei siinä mitään salaista olekaan, mutta hankaloittaahan se nyt esimerkiksi lahjojen ostoa.
  • Vanhempainvapaan aikana reissut kustannetaan yhteisistä säästöistä ja edellä mainituista käyttörahoista.
  • Omat säästötilit, sijoitukset ja muut ennen vanhempainvapaata kerrytetyt rahat kumpikin käyttää, miten parhaaksi näkee. Pääasia on, ettei kumpikaan joudu  omista säästöistään kustantamaan yhteistä elämää sen enempää kuin toinenkaan.

Meidän mallissamme ei ole huomioitu sitä, millaisia pidemmän aikavälin vaikutuksia kotona olemisella on lasta hoitavan vanhemman tuloihin. Tämä ei ole minulle ongelma, ainakaan vielä, sillä näillä näkymin olen kotona vanhempainvapaakauden eli sen noin yhdeksän kuukautta. Sen jälkeen meillä on mahdollisuus toisenlaisiin hoitojärjestelyihin. Jos olisin pidemmän aikaa kotona, keskusteltaisiin tästä varmasti meilläkin. Hesarin laskurilla voi laskea, miten kotona olo vaikuttaa naisten eläkkeisiin.

Näin itsenäisyyspäivänä täytyy myös todeta, että on meillä huikea kotimaa. Minusta tuntuu edelleen uskomattomalta, että minulle maksetaan lapsesta lapsilisää ja tuloni pysyvät lähes ennallaan melkein vuoden ajan, vaikka hoidan lasta kotona. Onni on asua Suomessa. Hyvää itsenäisyyspäivää!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 431

Trending Articles