Noora H.
Siitä puhe mistä puute, tällä kertaa liikunnasta. Ja nyt siitä on totisesti ollut puutetta. Oksentelua ja satunnaisia supistuksia lukuun ottamatta raskauteni on sujunut helposti, mutta joitakin viikkoja sitten sain riesakseni selkä- ja pakarajumin. Se alkoi viattomalla jäykkyyden tunteella lihaksissa ja paheni siitä muutamassa päivässä niin, etten pysty kävelemään kunnolla. Kävelen silti, muumimaisesti köpötellen, sillä liikuntaa on saatava. Viime viikolla kävin osteopaatilla, mutta se ei ainakaan vielä poistanut vaivaa kokonaan.
Koska liikunnat ovat nyt vähän vaisuja, niin käytän aikani liikunnasta haaveilemiseen. Selaan eri kuntokeskuksien ryhmäliikunta-aikatauluja, mietin uskaltaisinko hankkia spinning-kortin vielä viimeiselle parille kuukaudelle (uskon ja toivon, että tämä selkäkipu on ohimenevää) ja suunnittelen synnytyksen jälkeisiä treenejä Lofsanin Mammaträning-kirjan avulla. Kirja on saanut minut vakuuttumaan siitä, että juoksun kanssa kannattaa malttaa synnytyksen jälkeen, jottei hajota itseään. Lainasin kirjan kirjastosta, mutta toivoin sitä myös mieheltäni joululahjaksi. Kirjassa oli fiksun oloisia treeniohjelmia ja aion noudattaa niitä kiltisti ennen lenkkipoluille paluuta.
Mutta palataan vielä hetkeksi raskaudenaikaiseen liikuntaan. Ennen selkäjumia kävin säännöllisesti kävelyillä ja vähän epäsäännöllisemmin spinningissa, salilla ja äitiyspilateksessa.
Äitiyspilateksessa kävin Kirppanoiden järjestämällä kurssilla, joka oli tarkoitettu erityisesti raskaana oleville. Pilateskurssi oli yksi parhaista raskauden aikaisista hankinnoista. Aluksi olin hieman pettynyt siitä, että tunneilla ei tullut hiki. Sitten tajusin, että ehkä tämä on sitä oman kropan kuuntelua ja otin tunnit rentoutuksen kannalta. Loppurentoutuksessa meinasin monta kertaa nukahtaa. Tunneilla keskityttiin erityisesti lantionpohjan lihasten löytämiseen ja niiden harjoittamiseen. Sain tunneilta myös vihdoin vastauksen kysymykseen, johon olen yrittänyt jo pidemmän aikaa löytää vastausta. Mistä tietää, että lantionpohjan lihakset ovat synnytyksen jälkeen tarpeeksi hyvässä kunnossa juoksuun tai muuhun raskaampaan liikuntaan?
Kurssin ohjaaja oli juuri ollut lantionpohjaan erikoistuneen fyssarin luennolla ja kertoi, että siellä oli annettu seuraavanlainen vinkki. Muodosta etusormesta ja peukalosta ympyrä yhdistämällä sormenpäät. Laita sormi peukalon hankaan ja paina sormia yhteen. Sormea vasten pitäisi peukalon hangassa tuntua jännitys, ja samanlainen tunne pitäisi tuntua myös lantionpohjassa. Eli lihakset pitää pystyä tunnistamaan ja jännittämään sekä vielä tuntemaan jännitys sormea vasten. Vihdoin jokin konkreettinen vinkki niiden “kuuntele omaa kroppaasi” ohjeiden lisäksi.
Linkkejä raskaudenaikaiseen treenaamiseen
Raskaudenaikaiseen liikuntaan olen hakenut ohjeita ja neuvoja netistä, sillä neuvolan oppaiden ohjeet ovat joko tosi ympäripyöreitä tai sitten lähinnä venyttelyneuvoja. Eniten apua on ollut ruotsalaisten personal trainereiden Lofsanin ja Terese Alvénin neuvoista. Alla linkkikokoelmani, joiden mukaan olen treenaillut ja joiden pariin pääsen toivottavasti taas pian.
Ruotsalaisen personal trainer Lovisa Sandströmin eli Lofsanin vinkkejä
Lofsanin treenivinkit eri kolmansille
Lofsanin treenivideot eri kolmansille
Lofsanin treenivinkit raskausviikoille 27 asti
Videot raskauden vikoista viikoista ja treeneistä
Lisää Lofsanin treenivideoita yksi ja kaksi
Spark i Baken -treeniblogia pitävän Terese Alvénin neuvot raskausajan treeniin:
Mama-lehden juttu treeniliikkeistä viimeisille viikoille
Teresen vanhasta Spark i Baken -blogista löytyy myös vinkkejä, kun jaksaa vähän kaivella.
Muita linkkejä: